“Quiz” of “Kwis”: Hoe Spellen We Het?

quiz of kwis?

Voordat we duiken in de intrigerende geschiedenis van het woord ‘quiz’, is het essentieel om een veelvoorkomende vraag te beantwoorden: schrijven we het als ‘quiz’ of ‘kwis’? In het Nederlands zien we beide varianten, maar welke is correct? Officieel wordt in het Groene Boekje, de Woordenlijst Nederlandse Taal, de spelling ‘quiz’ gehanteerd. Echter, in de volksmond en op sommige informele platforms, komt de variant ‘kwis’ ook regelmatig voor. Hoewel ‘quiz’ de officiële en meest aanvaarde spelling is, erkennen we de aanwezigheid en het gebruik van ‘kwis’ in bepaalde contexten.

Het Raadselachtige Verhaal van ‘Quiz’: Een Onderzoek naar de Mysterieuze Oorsprong

De Engelse taal is een schatkist vol woorden, elk met een uniek verhaal. Een dergelijk woord is “quiz”. Zijn oorsprong heeft taalkundigen en liefhebbers al jaren verbaasd. In deze blogpost duiken we diep in de mysteries en verhalen achter dit veel voorkomende woord.

De Dublin Legende: Een Weddenschap en wat Graffiti

Misschien wel het meest vermakelijke oorsprongsverhaal van “quiz” neemt ons mee naar de straten van het 18e-eeuwse Dublin. Volgens populaire overlevering wedde Richard Daly, een theaterdirecteur, dat hij binnen slechts vierentwintig uur een nieuw woord aan de taal kon introduceren. Om zijn weddenschap te winnen, zou hij zogenaamd mensen hebben ingehuurd om de stad te bekladden met het woord “quiz”. De volgende dag stond het woord op ieders lippen. Mensen speculeerden volop over de betekenis, en zo vond “quiz” zijn plek in de dagelijkse taal. Hoewel dit verhaal fascinerend is, is het essentieel om het met een korreltje zout te nemen. Er is beperkte documentatie om dit verhaal te onderbouwen.

“Quiz” als Verkorte Vorm van “Inquisitie”

Een alternatieve, en mogelijk aannemelijkere, theorie suggereert dat “quiz” is geëvolueerd van het woord “inquisitie”. Gezien een inquisitie een reeks vragen of een grondig onderzoek impliceert, is de correlatie tussen de twee woorden duidelijk. Door “inquisitie” in te korten, krijgt men een pakkende, bondige term om vragen of testen aan te duiden.

Van Excentrieke Personen tot School Examens

De evolutie van “quiz” in de Engelse taal getuigt van de flexibiliteit ervan. Aanvankelijk verwees het in de vroege 19e eeuw naar een vreemd of excentriek individu. Maar binnen enkele decennia transformeerde de betekenis. Halverwege de 19e eeuw werd “quiz” algemeen begrepen als een test of examen. Tegenwoordig, van klaslokalen tot spelshows, staat de term synoniem voor vragen en antwoorden.

Conclusie

Hoewel de precieze oorsprong van “quiz” nog steeds gehuld is in mysterie, is de reis van zijn evolutie onmiskenbaar boeiend. Of het nu het resultaat is van een grillige weddenschap of de natuurlijke voortgang van taal, “quiz” heeft zijn plaats in het Engelse lexicon verzekerd. De volgende keer dat je een quiz doet of iemand versteld doet staan met een lastige vraag, neem dan even de tijd om het rijke verleden achter dit simpele woord te waarderen.


Nieuwste posts

Online Pubquiz kopen