Quizzen of Quizen: Wat is de juiste spelling?

quizzen of quizen

De Nederlandse taal staat bekend om zijn vele uitzonderingen, regels en valkuilen. Eén van de woorden die veel verwarring veroorzaakt, is het werkwoord dat te maken heeft met het houden of deelnemen aan een quiz. Hoe schrijf je het nu eigenlijk: ‘quizzen’ of ‘quizen’? Laten we diep duiken in deze boeiende kwestie en het mysterie ontrafelen.

De basis: De enkelvoudige vorm

Eerst en vooral, het enkelvoudige substantief is zonder twijfel ‘quiz’. Dit weten de meesten van ons wel. Maar wat gebeurt er als we dit woord gaan vervoegen?

De verwarrende werkwoordsvorm quiz

Als je het werkwoord ‘quiz’ in de tegenwoordige tijd voor ‘ik’ zou vervoegen, dan krijg je ‘ik quiz’. So far, so good. Maar wat als we het willen vervoegen voor ‘wij’?

De regel in de Nederlandse taal stelt dat bij de meeste werkwoorden die eindigen op een z, x, c, s, of t, je gewoon -en toevoegt voor de ‘wij’ vorm zonder de laatste letter te verdubbelen. Dus, volgens die regel zou ‘wij quizen’ correct zijn.

Echter, ‘quiz’ is een uitzondering op deze regel! Omdat ‘quiz’ een leenwoord is uit het Engels en omdat de klank kort is, verdubbelen we de z. Daarom is de juiste vervoeging ‘wij quizzen’.

Het verleden en voltooid deelwoord van Quiz

Nu wordt het nog een beetje complexer. Hoe vervoegen we ‘quiz’ in de verleden tijd? Als we de regels volgen, krijgen we:

  • Ik quizde
  • Wij quizden

En het voltooid deelwoord? Dat wordt ‘gequizd’. Ja, het klinkt een beetje vreemd, maar het is wel correct!

Conclusie

Dus, om de eeuwige verwarring te beëindigen: het is ‘quizzen’ en niet ‘quizen’. Hoewel de Nederlandse taal vol zit met uitzonderingen en eigenaardigheden, biedt het ook een rijke geschiedenis en nuance die het boeiend en uniek maken. Dus de volgende keer dat je deelneemt aan een quiz (of moet ik zeggen, gequizd wordt?), kun je indruk maken op je vrienden met je perfecte spelling én je kennis over dit intrigerende onderwerp!

Zelf een pubquiz organiseren? Bestel direct een van onze volledig verzorgde pubquizzen. Of ontdek eerst hoe het werkt.

Nieuwste posts

Online Pubquiz kopen